Column

Obama sluit campagne sentimenteel af; Romney gaat nog door

06-11-2012 09:53

Vandaag gaan zo’n 130 miljoen Amerikanen in vijftig staten naar de stembus om een president, Senaat en Huis van Afgevaardigden te kiezen. Na een lange campagne is hiermee eindelijk de kiezer aan het woord.

Barack Obama sloot gisteravond zijn campagne af in de staat waar hij zijn presidentiële campagne begon meer dan vier jaar geleden: Iowa. Hij gaf de speech die hij deze campagne steeds wilde geven maar niet kon geven. Zonder Romney ook maar een keer aan te halen sprak hij over change in Washington en blikte hij terug op hoe het allemaal begon voor hem. Het publiek was zichtbaar ontroerd toen Obama afsloot met het verhaal van de vrouw achter, “Fired up? Ready to go!

De president brengt verkiezingsdag door in Chicago waar zijn campagne ‘s avonds een verkiezingsevenement organiseert voor tienduizend supporters, vrijwilligers, geldschieters en staf. (Ondergetekende is erbij namens de WarRoom.)

Mitt Romney zou ook zijn campagne beëindigen gisteravond. Op het laatste moment heeft hij echter nog twee rallies gepland voor op de verkiezingsdag, een ongebruikelijke zet. Romney houdt vandaag nog evenementen in Ohio en Pennsylvania, twee staten die cruciaal zijn voor hem maar waar hij achter staat in de peilingen.

Wie er gaat winnen is natuurlijk de grote vraag vandaag. Beide campagnes zeggen in ieder geval dat ze gaan winnen.

Volgens The New York Times blogger Nate Silver heeft Obama de beste papieren. Hij berekent dat alle peilingen gezamenlijk hem een kans van 92 procent geven om te winnen. De laatste dagen van de campagne is Obama gestegen in de peilingen dankzij de positieve recensies die hij kreeg voor zijn optreden bij orkaan Sandy.  Volgens Silver is het alleen mogelijk voor Romney om te winnen als de peilingen er massaal naast zitten.

Naast het presidentschap wordt er ook gestemd voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Naar verwachting blijft de Senaat in handen van de Democraten. Dat is opmerkelijk als je bedenkt dat 23 van de 33 senatoren die opgaan voor herverkiezing Democratisch zijn. Zij hebben het meeste territorium te verdedigen. Echter, de Repulikeinen hebben tegenstanders gekozen tegen enkele kwetsbare Senatoren die zo conservatief zijn, dat ze niet verkiesbaar zijn.

Ook het Huis verandert niet van kleur is de verwachting. De Democraten zijn niet in staat om genoeg zetels van de Republikeinen af te snoepen om hen de meerderheid te ontnemenAls deze voorspellingen uitkomen wordt met deze verkiezingen een oud gezegde opnieuw bewezen: hoe meer er verandert, hoe meer alles hetzelfde blijft.

Kort nieuws:

  • In vier staten kunnen kiezers stemmen over de openstelling van het huwelijk voor homoseksuele paren. In twee van die staten – Maine en Maryland – lijkt het op een overwinning uit te draaien.
  •  Donald Trump is nog steeds teleurgesteld dat Obama niet inging op zijn aanbod. Hij vindt dat Obama’s afwimpelend van hem klonk als een ‘oplichter’.
  • Oeps. NBC News heeft al verkiezingsresultaten bekend gemaakt. Enige probleem: kiezers hebben nog niet gestemd. Het blijkt om een testpagina te gaan.
  • Toch is de eerste uitslag al wel bekend. In Dixville Notch, een klein plaatsje in New Hampshire, wordt traditiegetrouw als eerste gestemd. Dit keer was het een gelijkspel. Vijf stemmen voor Romney, vijf stemmen voor Obama.
  • Romney prijst het werk van gouverneur Chris Christie rondom orkaan Sandy. Eerder prees Christie veelvuldig Obama, wat leidde tot speculatie over spanningen met Romney. Maar Christie wilde niet ingaan op het verzoek van Romney om met hem te verschijnen op een campagnebijeenkomst.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.