Obama, homohuwelijk en wiet winnen verkiezingen

07-11-2012 15:07

Barack Obama mag er four more years bijschrijven. Zoals de peilingen en ons aller Nate Silver al voorspelden werd het een gemakkelijke overwinning voor de zittende president in de swing states. Obama wist met 303 kiesmannen op zak de benodigde grens van 270 makkelijk te overschrijden, Mitt Romney bleef steken op 206. Maar de marge van de popular vote is aanmerkelijk nauwer, kleiner dan het 2,4 procent verschil dat George W. Bush haalde voor zijn herverkiezing. Alle mooie retoriek van Obama’s overwinningsspeech ten spijt, het land is dus nog steeds diep verdeeld.

In tegenstelling tot met 2008 wist Obama ook geen winst te behalen bij Independents. Volgens exit polls van ABC News heeft Mitt Romney hem in Ohio met 10 procentpunten afgetroefd als het gaat om de onafhankelijke kiezer in het midden. In 2008 had Obama daar nog 8 punten voorsprong op John McCain. In Virginia was het verschil nog groter: daar won Romney 53 procent van de Independents en Obama slechts 41 procent volgens exit polls. Obama deed het wel goed bij de zwarte stem, won ook de vrouwenstem met een ruime double digit meerderheid en harkte 69 procent van de Latino vote binnen volgens vroege exit polls.

FOX News maakte bijzondere ongelukkige momenten door. Hun eigen number crunchers hadden de overwinning van Ohio al toegekend aan president Obama, maar evenals aanvankelijk Mitt Romney wilde Karl Rove daar niets van weten. De voormalig spin doctor van George W. Bush die live in de uitzending aanwezig was, dwong de presentatoren op hun uitspraken terug te komen, maar in het zenuwcentrum van de FOX News analisten hield men voet bij stuk dat Ohio verloren was voor Mitt Romney.

Overigens had Obama het als allesbepalende swing state bestempelde Ohio niet eens nodig om te winnen, en won zelfs tegen de verwachting in swing state Virginia.

Kort nieuws:

  • De meerheid in het Huis van Afgevaardigden met 231-191 in handen gebleven van de Republikeinen. Een paar races zijn nog niet beslist.
  • De beruchte anti-abortuskandidaten voor de Senaat Todd Akin (Missouri) en Richard Mourdock (Indiana) die in opspraak raakten voor hun opmerkingen over verkrachting, hebben allebei hun zetel verloren aan de Democratische tegenkandidaat. Daarmee ging de Republikeinse droom om ook de meerderheid in de Senaat te veroveren aan diggelen. De Democraten hebben nu 51 van de 100 Senaatszetels.
  • Voormalig presidentskandidate Michele Bachmann heeft in elk geval wel haar zetel als Afgevaardigde voor Minnesota gewonnen. Nipt.
  • Een opmerkelijke Tea Party favoriet die het niet gered heeft is Allen West uit Florida, één van de twee zwarte Republikeinen in het Congres.
  • Niet dat het nog uitmaakt maar de race om het presidentsschap in Florida is nog too close to call.
  • In Massachusetts won Elizabeth Warren de Senaatszetel van Scott Brown, die daarvoor decennia lang in handen was van wijlen Teddy Kennedy. Warren is een prominente medestander van president Obama en wordt nu al getipt voor de presidentsverkiezingen in 2016
  • In Maryland en Maine is gestemd om het homohuwelijk te legaliseren.
  • Colorado en Washington legaliseerden het recreatief gebruik van marihuana.
  • Nog een primeur: de eerste homoseksuele Senator is verkozen. Democrate Tammy Baldwin versloeg in Wisconsin de Republikein Tommy Thompson met 48-46 procent.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.