WarRoom

Terugtrekking Susan Rice overwinning voor Republikeinen

14-12-2012 18:30

Het is gelukt. Senator John McCain kondigde vorige maand al aan dat hij en andere Republikeinen er alles aan zou doen om Susan Rice te weerhouden van de nominatie als minister van buitenlandse zaken. Gisteren heeft dan de huidige Amerikaanse Ambassadeur voor de VN en beoogd opvolgster van Hillary Clinton zich teruggetrokken als kandidaat. Lees haar brief aan president Obama hier en haar opinie artikel in de Washington Post hier. Obama, voor wie Rice de aangewezen kandidaat was, heeft gisteren de beslissing van zijn favoriet geaccepteerd. In meerdere opzichten een overwinning voor de Republikeinen.

Benghazi
Rice lag al maanden onder vuur vanwege de aanvallen van 11 september dit jaar op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, Libië waar vier Amerikanen omkwamen,  waaronder Ambassadeur Chris Stevens. Rice verscheen daarna in verschillende nieuwsshows als vervanger van Hillary Clinton en legde het drama uit als het gevolg van spontane rellen naar aanleiding van de anti-Islam film The innocence of Muslims. Later bleek dat het wel degelijk om een gecoördineerde terroristische aanval ging. Rice beweerde dat ze zich slechts baseerde op rapporten van de CIA. Republikeinen waren er echter van overtuigd dat ze het publiek probeerde te misleiden over de ware toedracht om president Obama te beschermen tijdens zijn herverkiezingscampagne.

Obama leek aanvankelijk strijdvaardig om Rice in de race te houden. In zijn eerste persconferentie na de verkiezingen reageerde hij op de aanvallen van de Republikeinen op een van zijn ‘inner inner circle’ vertrouwelingen: “When they go after the U.N. ambassador, apparently because they think she’s an easy target, then they’ve got a problem with me.” Stoere woorden, maar uiteindelijk heeft Obama Rice toch maar laten gaan. Haar nominatieproces zou lang en moeilijk worden, en volgens Rice zelf alleen maar afleiden van Obama’s agenda. De president is momenteel al verwikkeld in moeizame onderhandelingen met de Republikeinen om een fiscal cliff aan het einde van dit jaar te voorkomen en heeft grootse plannen voor zijn tweede termijn waarin onder meer immigratiehervormingen eindelijk aan bod moeten komen.

Senaat
Lachende derde in het hele debacle is John Kerry. De Democratische oud-presidentskandidaat is de meest aannemelijke opvolger van Hillary Clinton, nu Susan Rice is uitgeschakeld. Maar ook dat is mogelijk winst voor de GOP. Als Kerry de Senaat moet verlaten voor een plaatsje in het kabinet Obama II, heeft de verslagen Republikein Scott Brown wellicht een nieuwe kans om zijn partij aan een extra senaatszetel te helpen. Brown verloor zijn Senaatszetel voor Massachusetts deze verkiezingen aan Elizabeth Warren.

Obama slaat modderfiguur
NBC’s Andrea Mitchel liet in de show van Rachel Maddow weten dat Democraten teleurgesteld zijn in Obama:A lot of Democrats are saying that the president did not show enough loyalty. A lot of women in the administration are very angry tonight, and I’m saying this at a very high level. Angry because they feel that she was not treated with respect, she was not given the support she needed and she was left to twist in the wind.” 

Ook volgens Dan Rather, de legendarische oud-nieuwslezer van CBS, slaat Obama met het verlies van Rice een modderfiguur. Hij zou vechten voor Rice, maar voegde de daad verder nooit echt bij het woord. Rather, gisteren ook in de show bij Maddow: “What has happened today plays into the perception, the perception that has been growing among the Republicans that, in street language, President Obama can be rolled for his wallet and his watch. He’s not a guy that’s going to put up much of a fight,” 

Dat zou dan ook niet veel goeds beloven voor Obama’s tweede termijn.

 

Foto: CC David Seaton