WarRoom

Waar is Mitt Romney nu?

04-12-2012 09:00

Het zijn zware dagen voor de verliezer. Terwijl in Washington de politieke machine alweer op volle toeren draait, staart Mitt Romney in zijn vakantiehuis verslagen uit het raam. Soms wordt de oud-kandidaat nog gezien, maar verveling is troef in het nieuwe leven van Mitt Romney. De Washington Post heeft een hoop vrienden van Romney gebeld om erachter te komen waar de beste man zich op dit moment bevindt en wat hij aan het doen is.  Want tsja, wat doe je zoal als net-niet president?

Disneyland
Nadat Mitt Romney het podium van de verkiezingen afliep in Boston, wachtte in de coulissen het echte leven op hem. Dat betekende zijn eigen benzine zelf tanken.  Een beetje met de familie naar Disneyland en thuis met zijn vrouw knuffelen.  Zijn Thanksgiving maaltijd kwam dit jaar zelfs van de soort Van Der Valk achtige afhaaltoko Boston Market. Allemaal niet echt het toonbeeld van een rijk en gelukkig leven.  BuzzFeed maakte zelfs een pagina ’15 people that just saw Mitt Romney’.

Cadeautjes
Maar ligt er nog een politieke carrière voor Mitt Romney? Het lijkt onwaarschijnlijk. Toen Romney verloor, mompelden de Republikeinen elkaar toe: ‘zie je wel, hij was gewoon een slechte kandidaat.’ Zij werden niet echt warm van hem, en de kiezer uiteindelijk ook niet echt. Maar toen lekte uit dat Romney dacht dat Obama gewonnen had omdat hij ze had proberen te verleiden met ‘cadeautjes’. Toen was de maat vol. De Republikeinen hebben namelijk een enorm probleem met het vinden van stemmen bij latino’s, zwarten en vrouwen, want die hebben massaal op de Democraten gestemd. De Republikeinen, inmiddels panisch om die stemmen terug te krijgen, lieten Romney vallen als een baksteen. “Ik ben het absoluut oneens met die mening”, aldus Bobby Jindal, de gouverneur van Louisiana en hoog op de lijst voor kandidaatschap in 2016. “We moeten ophouden met het verdelen van Amerikanen.”

Auw… Laat Romney eens iets van zich horen, zorgt ie meteen voor een shit storm.

Al Gore
Het schrikbeeld is Al Gore. Op de korte termijn dan. In de jaren na zijn uiterst pijnlijke verlies tegen George W. Bush in 2000 werd de milieugoeroe moddervet. Pas toen hij respect terugverdiende en zelfs een Nobel prijs voor de vrede won, ging het weer wat beter met hem. De kunst voor Romney is nu om niet een nieuwe Al Gore te worden.

Maar goed… wat nu dan? John Kerry en John McCain waren gewoon nog senator na hun verlies, dus die waren meteen terug in het hart van de politieke discussies, en nu met veel meer naamsbekendheid. Mitt Romney is helemaal nergens, en bovendien niet ontzettend geliefd bij de mensen die zijn politieke achterban zouden moeten zijn.

Liefdadigheid
Waar doet hij het wel goed? Nou, bij de mormonen en binnen het zakenleven. Het zou dus zomaar kunnen dat hij daar naar teruggaat. Sommige vrienden zeggen in de Washington Post dat zoiets als het Clinton Global Initiative ook wel een mooi model is voor Romney. De beste man zit op vele miljoenen persoonlijk geld, en zijn geloof beweegt hem vaak tot het helpen van andere mensen. Hij zou zijn oude dag (hij is immers 65) kunnen gaan besteden aan een soort liefdadigheidsinstelling.

Bovendien hield hij een dagboek bij tijdens de verkiezingen, dus een boek schrijven over alles wat hij heeft meegemaakt is natuurlijk ook geen slechte optie. Misschien dat er dan eindelijk eens wat duidelijk wordt over wie Mitt Romney nou eigenlijk is. Want de verkiezingen waren wat dat betreft ook niet buitengewoon verhelderend.

Zijn naaste adviseurs nodigde hij op 15 november uit voor een afscheidsdinertje in Boston. Daar probeerde hij voor een laatste keer om wat meer van zichzelf te laten zien: “Ik laat het niet altijd zien, maar ik voel me emotioneel ontzettend verbonden aan jullie. Alsof jullie familie zijn. En ik ga jullie allemaal ontzettend missen.”

Foto: Facebook

Thijs Roes is Amerikadeskundige en journalist, en reisde voor de WarRoom en RTL tijdens de verkiezingen door de Verenigde Staten.