WarRoom

Thanksgiving: Obama de genadige? (VIDEO)

22-11-2012 12:06

Het is vandaag de vierde donderdag van november: Thanksgiving. In Amerika zitten families vanavond allemaal rond de kalkoen en pumpkin pie te bedenken waar ze dankbaar voor zijn. Geheel volgens traditie verleende president Obama, geflankeerd door zijn verveelde tienerdochters, gisteren op humoristische wijze gratie aan een enorme kalkoen genaamd Cobbler. Samen met zijn stand-in Gobbler zal deze vogel de oven gespaard blijven en mag hij de rest van zijn leven slijten op Mount Vernon, het landgoed van George Washington.

Obama is echter minder scheutig met het verlenen van gratie aan zijn eigen soortgenoten. De president heeft tot nu toe aan 22 veroordeelde criminelen gratie verleend, en heeft maar liefst 1019 andere verzoeken afgewezen. Dat is een beduidend mindere score dan zijn voorgangers. Waar president Obama zo’n 1 op de 50 gratieverzoeken inwilligde, deed Ronald Reagan dat voor 1 op de 3,  George H.W. Bush 1 op de 16, Bill Clinton 1 op de 8 en George W. Bush 1 op de 33.

Er waren gisteren ook twee kalkoenen die niet zo gelukkig waren als Cobbler en Gobbler. Zij zullen door de Obama’s geschonken worden aan de voedselbank om verorberd te worden door minder bedeelde families. Bij zijn toespraak had Obama verder nog wat vrolijke verwijzingen naar de gewonnen verkiezingen. Een shout out naar Nate Silver en een steek naar Mitt Romney die in zijn laatste stuiptrekkingen zijn nederlaag weet aan de gifts’ die Obama zou beloven aan minderheidsgroepen.  Na de grappen stond Obama nog even stil bij de slachtoffers van Sandy in het Noord-Oosten en de troepen in het buitenland. Een vraag over het staakt het vuren in Gaza van een aanwezige verslaggever bleef onbeantwoord.

Bertine Moenaff is redacteur voor de WarRoom, zit al dagen te watertanden van alle eet-berichten uit Amerika en baalt dat we in Nederland geen extra vreetfestijn hebben.