De WarRoom: Amerika en DeJaap

12-11-2012 11:38

De verkiezingen zijn geweest en de aandacht voor Amerikaanse politiek zal in grote mate wegebben. De freakshow van de verkiezingen was immers de reden dat half Nederland aan TV en computer gekluisterd zat. Ook hier op DeJaap betekent het dat we een stapje terug doen. Geen dagelijkse content meer, simpelweg omdat er buiten verkiezingstijd niet elke dag iets interessants te melden valt. Toch blijft DeJaap de go-to plek voor alle nieuws en achtergronden rond de Amerikaanse politiek. Deze week beginnen de campagnes immers al voor de 2014 midterms en de 2016 general elections.

De WarRoom
Al sinds het najaar van 2010, toen Thijs Kleinpaste en ondergetekende in een zevendelige serie de gevolgen van de tussentijdse verkiezingen van 2010 voor de presidentsverkiezingen van 2012 omschreven, is DeJaap een plek waar nieuws en achtergronden, opinie en duiding over Amerikaanse politiek aan de orde van de dag zijn. Regelmatig werden ontwikkelingen op het Amerikaanse politieke schouwtoneel hier in een relevante context geplaatst. Dat kwam echter pas echt van de grond toen Victor Vlam en Bertine Moenaff zich eind 2011 aan dit project verbonden, en de WarRoom op 9 januari van dit jaar het licht zag.

In die elf maanden sinds de WarRoom gelanceerd werd, bezochten ruim 100.000 mensen deze site. Zij kregen in totaal bijna 750 artikelen voorgeschoteld waarin het laatste nieuws behandeld en geduid werd, waarin campagnespotjes of andere bizarre beelden voorbij kwamen, waarin kijktips gegeven werden, waarin presidenten behandeld werden, waarin persoonlijke verhalen verteld werden, waarin opmerkelijke feitjes aan het licht kwamen en waarin achtergronden uitgewerkt werden. We braken het nieuws over Obama’s steun voor het homohuwelijk en de uitspraak van het Hooggerechtshof over Obamacare. We waren bij de beide conventies en de presidentiĆ«le debatten. We recenseerden boeken en brachten de leugens van Rick Santorum over euthanasie in Nederland aan het licht.

Schrijvers
In minder dan een jaar tijd schetsten we een compleet beeld van de Amerikaanse politieke verhoudingen, voor Nederlandse lezers. Niesco Dubbelboer, Marianne van Exel, Thijs Roes, Krijn Schramade, Giel van der Steenhoven, allemaal droegen ze hun steentje bij met hun bijdragen, interessante columns, mooie beelden en opmerkelijke inzichten. En naast deze vaste auteurs was er nog een legio aan incidentele schrijvers die, zoals DeJaap bedoeld is, zelf in de pen klommen om onderdeel te zijn van deze beweging.

DeJaap gaat door, en de WarRoom ook. Maar wel, zoals gezegd, op een lager pitje. DeJaap is een dynamisch geheel waar veranderingen nooit ver weg zijn, en welke exacte rol de WarRoom de komende tijd blijft spelen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Victor, Bertine en ondergetekende ook de komende tijd door zullen gaan om voor DeJaap Amerika te duiden. De tussentijdse verkiezingen van 2014 staan alweer voor de deur en voor je het weet is het 2016. Blijf dus DeJaap en de WarRoom volgen en voor je het weet mag ook jij je in 2016 een expert op het gebied van Amerikaanse politiek noemen!

Adriaan Andringa, hoofdredacteur van de WarRoom, wil van deze gelegenheid gebruik maken om Bertine Moenaff en Victor Vlam te bedanken voor hun inzet, expertise en enthousiasme gedurende de afgelopen elf maanden!