Protesteren kun je leren

29-10-2012 03:05

Campagnes draaien om enorme hoeveelheden campagnespotjes en grootse speeches, om debatten met miljoenen kijkers en uitgedachte strategieën. Het mooie van Amerika is echter ook dat mensen graag en overal hun mening laten blijken. Vrijheid van meningsuiting is niet alleen een recht, het is een plicht. En dus kan je geen stap zetten in Washington, D.C. zonder over een protest of uitgesproken mening te struikelen. Een beeldreportage van opmerkelijke protesten.


Uiteraard moet de goddeloosheid van president Obama bestreden worden. “Toon berouw en geloof in Jesus, of je zal branden in de hel!”


Vond je de Occupy beweging indrukwekkend? Deze vrouw woont al ruim 30 jaar in een tentje tegenover het Witte Huis. Ze protesteert, voor zover dat nog helder vast te stellen is, tegen kernwapens, oorlog en Israël. Je moet er maar zin in hebben.


Ook luchtiger protesten voor het Witte Huis. Hello Kitty for President!


Eerder dit jaar tekende Martin O’Malley, de gouverneur van Maryland, een wet die het homo-huwelijk in die staat (vlak naast Washington, D.C.) legaliseert. Tegenstanders zijn er echter in geslaagd om een referendum – Question 6 – daarover af te dwingen op 6 november. Het is duidelijk hoe de eigenaar van deze auto daar over denkt.


Verderop in dezelfde straat als de vorige foto, woont iemand die ongetwijfeld anders over Question 6 denkt. Je kan namelijk ook gewoon de Tien Geboden in je voortuin plaatsen.


Voor de Supreme Court bidden demonstranten van Bound4LIFE voor een verbod op abortus.


Bound4LIFE heeft als kenmerk dat ze hun mond afplakken met een grote rode pleister met daarop het woord ‘LIFE’. Zolang ongeboren levens geen recht van spreken hebben, zo luidt de logica, zullen deze demonstranten ook niet spreken, alleen bidden.


En voor wie het allemaal wat te ver gaat om 30 jaar lang in een tent te gaan wonen of zijn mond af te plakken en te bidden, is er ook een beproefd recept: de bumper-sticker.

Adriaan Andringa, hoofdredacteur van de WarRoom, probeert op dit moment langs de oostkust van Amerika te reizen, maar heeft ruzie met Hurricane Sandy.