WarRoom

A Big F***ing Tax

05-07-2012 12:02

“This is a big f***ing deal”,  fluisterde Vicepresident Joe Biden President Obama toe in een open mic momentje bij het tekenen van de Affordable Care Act in 2010, beter bekend als Obamacare. A big f***ing tax’ ja, zeggen Republikeinen nu, twee jaar later. Is de verplichting om een zorgverzekering aan te schaffen onder Obamacare op straffe van boete een belastingmaatregel? Volgens het oordeel van het Hooggerechtshof wel, en ironisch genoeg is dat de redding geweest van president Obama’s zorgwet. De wet zou te ver gaan als de regel als doel had een markt te reguleren, in dit geval de verzekeringsmarkt, door iedereen verplicht te stellen tot het aanschaffen van een verzekering. In die zin zou de wet ongrondwettelijk zijn, aldus het oordeel van het Hof. Maar belasting heffen op mensen die weigeren een zorgverzekering aan te schaffen, dat moet volgens de grondwet kunnen, vinden vijf van de negen hoge rechters. Met een nipte meerderheid kon Obamacare overleven.

Boete of belasting
Team Obama kon opgelucht adem halen, maar een complete overwinning was het niet. Obama’s regering heeft namelijk altijd ontkend dat de verplichting, het zo gehekelde ‘individual mandate’, een belastingmaatregel was. Obama’s landsadvocaat verdedigde de zorgwet met name als regulering van een markt, maar wel een unieke markt. Als mensen weigeren een zorgverzekering af te sluiten, maar uiteindelijk wel zorg nodig hebben, drijven ze daarmee de kosten en premies omhoog van mensen die wel netjes verzekerd zijn. Maar dat argument heeft het niet gehaald. Desalniettemin is Obamacare wel grondwettelijk verklaard op basis van het belasting argument: Het Amerikaanse Congres heeft de macht belasting te heffen op mensen die weigeren een zorgverzekering aan te schaffen. Obama heeft de regel echter altijd gepresenteerd als boete, en niet als belasting.

Stok om mee te slaan
Republikeinen proberen nu nog een slaatje te slaan uit de verloren slag voor het Hooggerechtshof door Obamacare weg te zetten als “the largest tax increase in the world”. Dat is het in elk geval niet, maar er zitten wel degelijk belastingverhogingen in Obamacare, zoals een verhoging van 0,9 procent op de belasting die de rijken betalen voor Medicare, de publieke zorgverzekering voor senioren. Maar dat is niet waar de grootste discussie over gaat.  Vooral de verzekeringsverplichting op straffe van boete die geïnd zal worden door de IRS (Internal Revenue Service), de Amerikaanse belastingdienst, staat voor Republikeinen symbool voor alles wat er mis is met Obamacare. Een overheid die de individuele vrijheid schendt door mensen te dwingen iets aan te schaffen, en daarbij de verfoeide IRS nog inzet ook. Dat het om iets gaat waar iedereen behoefte aan heeft, en wat nodig is om alles voor iedereen een beetje betaalbaar te houden, dat doet er even niet toe. Dat Republikeinen als Newt Gingrich ooit zelf met dit idee kwamen, wordt ook voor het gemak vergeten. Obama’s tegenstrever Mitt Romney heeft helemaal boter op het hoofd. Als gouverneur van Massachusetts voerde hij eenzelfde systeem in, en waar zijn campagne maandag nog verklaarde Obamacare niet als belastingmaatregel te zien (want dan zou ‘Romneycare dat ook zijn), doet hij nu dat wél. De gehate belastingdienst is  immers toch wel een goede stok om Obama mee te slaan.

Belastingdienst is de duivel
Vrijheid is het meest heilige concept in Amerika, en de belastingdienst is zo’n beetje de duivel. Niets voor niets is Independence Day op The Fourth Of July dé nationale feestdag en ‘Taxed Enough Already’ het motto van de Tea Party beweging die in de strijd tegen Obamacare op haar hoogtepunt was. Het imago van de IRS is blijkbaar zo beroerd dat sommigen zich zelfs met vliegtuigjes in gebouwen van de belastingdienst boren. Echt waar gebeurd. Geen wonder dat Obama het woord ‘tax’ zoveel mogelijk probeerde te vermijden. Iemand anders die zich in allerlei onmogelijke bochten wrong om de IRS buiten het debat te laten was New Yorks Afgevaardigde Anthony Weiner, één van de felste verdedigers van Obamacare. Het leverde een legendarisch ‘interview’ op met FOX News’ Bill O’Reilly die we in deze toch wel gelijk moeten geven. O’Reilly beleeft facepalm na facepalm als Weiner weigert de IRS te benoemen als de instantie die de boetes zal innen. Die laatste wendt op een gegeven moment zijn hoofd af om even stoom af te blazen van pure frustratie. Episch tv-moment in de geschiedenis van Obamacare:

http://www.youtube.com/watch?v=gAGRt7BbzHM

Vorige week legde Weiner tegenover Politicker.com uit waarom hij er zo om heen draaide: “We didn’t want it to seem like a tax increase even though there are these charges but we also didn’t want to lend credence to the notion that government agents in black helicopters were going to swoop down on your balcony and grab you out of your home because you didn’t sign up for this program.” Een mooie illustratie van de angst en het afgrijzen die Amerikanen koesteren voor de belastingdienst. Maar nu, twee jaar later, moet ook Weiner toegeven: “Okay, okay, its a tax! Jeez.”

Bertine Moenaff is redacteur voor de WarRoom en was in 2010 werkzaam voor de Democraat Anthony Weiner. De tsunami van woedende telefoontjes die het kantoor overspoelde ten tijde van bovenstaande O’Reilly uitzending was één van de memorabele momenten.