WarRoom

Juni: LGBT Pride Month (VIDEO)

05-06-2012 16:27

President Obama heeft de maand juni van dit jaar officieel uitgeroepen tot LGBT Pride Month, om speciaal stil te staan bij discriminatie en geweld waar Lesbians, Gays, Bi-sexual en Transgender Amerikanen nog steeds mee te maken in het dagelijks leven. Een officiële LGBT Pride Month is vier keer eerder uitgeroepen door een president. In 2000 voor het eerst door Bill Clinton, en vervolgens door president Obama in 2009, 2010 en 2011.

De maand juni is een verwijzing naar de Stonewall riots die eind juni 1969 plaatsvonden, als gevolg van een inval van de politie in de Stonewall Inn, een cafe waar homo’s en dragqueens een thuis vonden in de Greenwich Village buurt van New York.

President Obama begint zijn LGBT Month toespraak van dit jaar met: “I’ve often said that the true genius of America is that America can change. We can pass laws to right wrongs. We can soften hardened attitudes.”  Die ‘change’ slaat ook op hemzelf. Hij begon zijn landelijke politieke carriere ooit met de gedachte dat het huwelijk geen burgerrecht was waar de LGBT gemeenschap aanspraak op kon maken. Met zijn recente uitspraak dat het huwelijk opengesteld zou moeten worden voor homo- en lesbische stellen, probeert hij nu iets te doen aan die ‘hardened attitudes’, maar om de wet aan te passen, daar hij wil hij zijn vingers (nog) niet aan branden.

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Congres, verzorgde ook een speciale LGBT toespraak, om aan te stippen wat er inmiddels wel is bereikt in de strijd voor gelijke rechten:

UPDATE: En ook Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft een speciale videoboodschap opgenomen: