Misleidde het Witte Huis Amerika over aanslag ambassadeur in Libië?

29-09-2012 13:51


Peter King, een Republikein die namens New York in het Huis van Afgevaardigden zit en die de Commissie van Nationale Veiligheid (Homeland Security) voorzit, roept op tot het aftreden van Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Zij verklaarde kort na de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Libië, waarbij eerder deze maand de ambassadeur omkwam, dat er geen sprake zou zijn geweest van een georganiseerde aanslag, maar van een spontaan protest dat uit de hand was gelopen. Inmiddels is gebleken dat dit niet klopt, en dat Rice dat waarschijnlijk toen ook al had moeten en kunnen weten. Daarom zwelt kritiek op het Witte Huis aan, waar volgens Republikeinen een rooskleuriger beeld van de situatie in Libië wordt gepresenteerd dan de werkelijkheid rechtvaardigt.

King deed zijn uitspraken op CNN: “I believe that this was such a failure of foreign policy message and leadership, such a misstatement of facts as was known at the time […] somebody has to pay the price for this”. Wat King aangeeft is dat er sprake was van het verdraaien van feiten, en wanneer je de informatie op een rijtje zet waarover Rice beschikte, blijkt dat ze op zijn minst wist dat veel bronnen er van overtuigd waren dat het wel om een geplande aanslag ging. Dat was voor Mike Huckabee, de voormalig gouverneur van Arkansas die in 2008 een gooi deed naar het presidentschap en die tegenwoordig een vast gezicht is bij FOXNews, reden om de situatie zelfs te vergelijken met de befaamde Watergate doofpot.

Who cares?
Waarom is het zo belangrijk wat Rice precies wel en niet wist en heeft gezegd op welk moment? Omdat Libië een centraal onderdeel vormt van de electorale strategie van president Obama. Met het einde van de oorlog in Irak, de liquidatie van Osama bin-Laden en de succesvolle ondersteuning van de opstand in Libië, kan de president buigen over een bijzonder succesvol buitenlands beleid. Een groot contrast met Romney, die nauwelijks geopolitieke ervaring heeft. Als Libië echter niet zo’n succes blijkt te zijn als gedacht, als Amerikaanse burgers en diplomaten nu doelwit van aanslagen gaan worden en Amerika als land dankzij de steun aan de opstand in Libië minder veilig is geworden, maakt dat de president in verkiezingstijd aanzienlijk kwetsbaarder. Hoewel de Republikeinen er nog voor waken om dit heel expliciet te benoemen, het komt nooit goed over om verkiezingspolitiek te bedrijven met de dood van mensen, zijn de aanvallen op Rice er absoluut op gericht om het Witte Huis in diskrediet te brengen.

Kort nieuws

  • Behalve Libië, staat politiek Amerika vooral in het teken van het eerste presidentiële debat aanstaande woensdag. Het spel van expectation management gaat gewoon door, met Romney en Obama die elkaar de beste debater vinden.
  • Gallup zette de invloed die presidentiële debatten op verkiezingen hebben gehad sinds 1960 (het eerste TV-debat) op een rij, en kwam tot de conclusie dat ze zelden echte game changers zijn.
  • Romney’s running mate Paul Ryan doet ondertussen alles wat hij kan om de rust in het Republikeinse kamp te bewaren nu Obama zijn voorsprong vergroot. Hij belde met conservatieve opinie-makers in het hele land om ze gerust te stellen.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.