Economische problemen voor president

28-07-2012 11:52

Elke maand komen cijfers over werkgelegenheid uit en de afgelopen maanden leverde dat ook elke maand slecht nieuws op, voor Amerika in het algemeen en voor president Obama in het bijzonder. Gisteren kwamen er nieuwe economische cijfers bij en ook die vielen tegen. De economische groei is in het tweede kwartaal gedaald naar 1,5 procent. Nog wel groei dus en geen recessie, maar wel dalende groei. Volgens de meeste experts is groei van zo’n 2,5 procent nodig om iets te doen aan de oplopende werkloosheid dus ook op dat vlak valt voorlopig weinig vooruitgang te verwachten. Donkere wolken pakken zich dus samen boven de campagne van de president, die een konijn uit zijn hoge hoed zal moeten toveren om de economische vooruitzichten te verbeteren voor november.

Republikeinen hebben War on Women gestaakt
Dit voorjaar maakten Republikeinen zich collectief kwaad over een verordening van president Obama dat ziektekostenverzekeringen voortaan ook anticonceptie moeten vergoeden. Dat zou immers de religieuze vrijheid van bijvoorbeeld katholieke werkgevers, die de kosten voor die verzekeringen dragen, drastisch beperken. Het Republikeinse verzet tegen het plan werd door Democraten weggezet als een oorlog tegen vrouwen, en niet onsuccesvol. De vraag over of het rechtvaardig is om een dergelijke verplichting op te leggen verdween naar de achtergrond en de vraag of Republikeinen genoeg doen voor vrouwen kwam naar de voorgrond. Woensdag treedt het plan in werking en de Republikeinen houden zich inmiddels angstvallig stil. Dat geldt echter niet voor iedereen, nu een rechter in Colorado gister een bedrijf dat niet aan de verplichting wil voldoen in het gelijk stelde. Door het hele land dienen nog andere rechtzaken met eenzelfde strekking, dus waar Republikeinen zich afzijdig houden zullen juristen de strijd nu moeten voeren.

Fastfood bedrijf in strijd over homohuwelijk
Fastfood-keten Chick-fil-A bevindt zich deze week in het centrum van een discussie over LGBT-rechten in het algemeen en het homohuwelijk in het bijzonder. Het bedrijf met ruim 1600 restaurants, elke zondag gesloten want opgericht door een uitgesproken christen, doneert al jaren geld onder andere aan organisaties die zich verzetten tegen het homohuwelijk. Afgelopen week bevestigde de directeur nog maar eens in een interview dat hij het als zijn heilige taak ziet om door zijn restaurants het traditionele gezin te steunen en dat schoot bij veel progressieve Amerikanen in het verkeerde keelgat. De Democratische burgemeesters van Boston en Chicago kondigden aan dat er voor de keten geen plek is in hun stad en de makers van de Muppets, die zich in het verleden al uitspraken voor LGBT-rechten, gaven aan niet meer met Chick-fil-A te willen samenwerken. Sarah Palin besloot daarom gister bewust bij een restaurant van de keten te gaan eten om op Twitter een punt te maken.

Obama’s frustreren Eurotrip Romney
Romney reist naar Londen, Israël en Polen om zichzelf het imago van wereldleider aan te meten. Die reis begon niet al te goed, zoals gister hier al te lezen was. De Obamas laten het echter niet alleen aan Romney zelf over om de reis te frustreren en doen ook een duit in het zakje. First Lady Michelle Obama ging op bezoek bij het Amerikaanse worstelteam, liet zich amicaal optillen door een worstelaar en maakte het contrast tussen haar familie en de Romneys pijnlijk duidelijk; waar de stinkend rijke Mitt Romney gaat om zijn schreeuwend dure dresuurpaard aan te moedigen vanaf een afstandje, kiest de vriendelijke Michelle Obama voor het menselijk contact met de sporters.

Ook president Obama frustreerde de reis van Romney, door aan de vooravond van zijn aankomst in Israël bekend te maken dat Amerika nog eens $70 miljoen aan dat land doneert en zich expliciet te commiteren aan de veiligheid van Israël. Een bliksemafleider om de komst van Mitt Romney minder relevant te maken dus. Voorlopig levert de Eurotrip de Republikeinse kandidaat nog weinig op.

Kort nieuws

  • Mitt Romney is een Mormoon en veel Amerikanen denken dat president Obama stiekem een moslim is. Daarom onderzocht Pew Research Center hoe Amerikanen over het geloof van de beide kandidaten denken. Het hele onderzoek staat hier, maar het komt er op neer dat het geloof van beide kandidaten gewantrouwd wordt door bijna een vijfde van de bevolking, dat het geloof van president Obama meer gewantrouwd wordt, maar dat Mitt Romney op meer wantrouwen kan rekenen bij ongebonden kiezers.
  • President Obama lanceerde gister een positief en weinig spraakmakend campagnespotje over zijn steun voor de middenklasse. Waarom dan toch noemen als nieuws? Vanwege het moment van uitzenden: tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen toen heel Amerika naar de TV zat te kijken. Erg effectief dus.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.