Column

Onzekere politieke gevolgen orkaan Sandy

30-10-2012 10:00

Zowel President Obama als Mitt Romney hebben alle campagne-activiteiten de komende dagen afgezegd. Namens de Obama-campagne zullen vooral Joe Biden en oud-president Bill Clinton het campagnewerk overnemen. Clinton voert de komende dagen campagne voor Obama in zeven staten. Daarmee liggen een week voor de verkiezingen de campagnes op een heel laag pitje.

De vraag is wat de politieke consequenties zijn van de storm en het opschorten van de campagnes. President Obama liet in ieder geval weten in een korte persconferentie zich geen zorgen daarover te maken: “I am not worrying at this point about the impact on elections … the election will take care of itself next week. Right now, our number one priority is to make sure we are saving lives.

Toch zijn er wel mogelijke consequenties. Als de federale overheid tekortschiet in de hulpverlening na de storm, zal President Obama daar de schuld van kunnen krijgen op dezelfde manier zoals President Bush de schuld kreeg van de mismanagement van de gevolgen van orkaan Katrina zeven jaar geleden. Daarom liet de campagne van Obama weten dat de President zich nu volledig richt op de storm. First Lady Michelle Obama sprak een zelfde soort boodschap uit: “Barack has assured state and local authorities that he is going to cut through red tape and be there to assist with whatever resources and support that are going to be needed over these next few days. He has made this storm his priority.

Tegelijkertijd ontneemt orkaan Sandy oud-gouverneur Romney de kans om zijn momentum volledig te benutten. Dat heeft hij wel nodig. In de meeste peilingen staat hij nog steeds achter in de cruciale strijdstaten.

Behalve de campagnes, staan ook andere politieke rituelen op de tocht. The Daily Show en de Colbert Report namen beiden geen nieuwe afleveringen op gisteravond. Verder liet de Amerikaanse overheid weten mogelijk geen lang verwachte banencijfers te kunnen publiceren in verband met de sluiting van de federale overheid. Maar – na kritiek uit Republikeinse hoek – liet de verantwoordelijke instantie weten de cijfers gewoon vier dagen voor de verkiezingen te publiceren.

Kort nieuws

  • Nate Silver, die we ook vaak hier citeren, zet zijn reputatie volgens Politico flink op het spel door Obama een kans van ongeveer 75 procent toe te wijzen dat Obama wint terwijl de peilingen wijzen op een gelijke stand. Bij de vorige presidentsverkiezingen voorspelde Silver 49 van de 50 staten correct.
  • De man die in The West Wing President Jed Bartlet speelt, Martin Sheen, is niet onder de indruk van Romney: “He is, in essence, a very arrogant, very successful businessman [who] believes in unreined free enterprise.”
  • Onafhankelijke Democratische groeperingen zenden weer anti-Romney spotjes uit met een focus op zijn zakenverleden bij Bain Capital.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.