WarRoom

Livestream Alert: Obama vs. Romney, de laatste ronde

22-10-2012 21:30


Vannacht de end game tussen Mitt Romney en Barack Obama. Debat technisch dan. Het laatste presidentiele debat staat geheel in het teken van buitenlands beleid. Niet het belangrijkste issue deze verkiezingen, maar toch een uitgelezen kans vooral voor Mitt Romney om presidentieel over te komen voor zijn sollicitatie naar het leiderschap van de vrije wereld. Waar gaan we kijken en wat kunnen we verwachten?

Aan tafel met een oude man
Het vorige debat tussen Romney en Obama in Hempstead, New York werd bijna een fist fight op de vloer van de town hall setting. Vannacht moeten beide kandidaten netjes aan tafel zitten bij moderator Bob Schieffer. Schieffer is een veteraan van nieuwszender CBS, en staat erom bekend dat hij niet heel erg confronterend is naar kandidaten toe. Als beide kandidaten opnieuw zin hebben om te vechten, zullen ze waarschijnlijk compleet over de oude man heen lopen en de afgesproken regels (tijdslimieten, geen directe vragen aan elkaar) opnieuw aan hun laars lappen.

Libië, take two
Mitt  Romney heeft twee keer mis geschoten als het gaat om Libië.  Na de aanval op het consulaat in Benghazi waar uiteindelijk vier Amerikanen om het leven kwamen, kwam hij te snel met kritiek op Obama en kreeg hij de wind van voren omdat hij het drama meteen gebruikte voor politiek gewin. De dood van Ambassadeur Chris Stevens moest toen nog bekend worden. De tweede poging om president Obama te confronteren met het warrige verhaal dat Benghazi geworden is, mislukte jammerlijk tijdens het tweede debat. Het duurde twee weken voor het Witte Huis erkende dat er sprake was een gecoördineerde terroristische aanslag, maar Obama had Romney tuk op de woorden ‘act of terror’ en won zo alsnog het debat.

Maar Benghazi zal Obama blijven achtervolgen. Houd alvast deze tijdlijn van de gebeurtenissen bij de hand, want zeker weten dat Benghazi weer een hoofdrol gaat spelen vannacht. Feit is dat het Witte Huis Benghazi eerst uitlegde als het gevolg van spontane woede naar aanleiding van een anti-islam filmpje, maar later toch kwalificeerde als georganiseerd terrorisme. Mitt Romney zal proberen twijfel te zaaien over de eerlijkheid van de president. Probeerde het Witte Huis aanvankelijk Benghazi te downplayen? President Obama zal anderzijds Mitt Romney opnieuw in de hoek proberen te zetten als harteloos profiteur die over lijken gaat voor politiek gewin.

De rest van de wereld
Behalve Libië zal ongetwijfeld ook aan bod komen wie er flinker is tegenover de nucleaire ambities van Iran (spoiler alert: Romney is een oorlogshitser en Obama is een slappe vaatdoek), wie er flinker is tegenover ‘currency manipulator’ China, en wie de grootste vriend is van Israel. Obama zal zich moeten verdedigen dat hij Bibi Netanyahu echt wel genoeg liefde en aandacht heeft gegeven en Mitt Romney zou eens geconfronteerd moeten worden met uitspraken gedaan op de besloten fundraiser toen hij zich liet ontvallen dat hij niet gelooft in vrede en een twee staten oplossing voor Israel en de Palestijnen. Het toeval wil dat die geheime opnames waar Romney op een avond zowel de 47 procent als de Palestijnen wegzette als kansloos, gemaakt zijn op een fundraiser in dezelfde stad als waar nu het debat wordt gehouden: Boca Raton, Florida.

Hoofdvraag van de avond zal waarschijnlijk zijn hoe beide kandidaten Amerika’s rol in de wereld beschouwen. Je kan er tienduizend dollar op inzetten dat Mitt Romney Obama om de oren gaat slaan met de klassieker “leading from behind”. Die eerdere uitspraak van Obama zou toch ongeschikt zijn voor the greatest nation on earth.

Waar gaan we kijken?
Uw eigen publieke omroep  NOS Journaal24 zendt het tweede presidentiële debat om 03.00 live uit, en op NL1 is alles ook te volgen met ondertiteling. Voor de all American experience en de allesbepalende spin achteraf kijk je bij onze vrienden van CNN, FoxNews en MSNBC.

Voor de voorbeschouwingen kan je vanaf een uur of 01.00 inschakelen. Meer leesvoer ter voorbereiding hier en hier.  WarRoom redacteur Victor Vlam is samen met debat expert Lars Duursma on the ground in Boca Raton en bespreekt het debat ook na morgenochtend tussen 07.00 en 08.15 op Radio 1, 2 en 3FM. Uiteraard zullen we in de WarRoom ook uitgebreid terugblikken. Ondergetekende waakt als Bertine83 over het debat via de Twitters.

Debate Watching Breakfast
Allerleukst is om morgenochtend 07.00 in de Stadsschouwburg van Amsterdam gezamenlijk de samenvatting te bekijken en het hele gebeuren aan een Amerikaanse ontbijttafel na te bespreken met o.a. Petra Grijzen, een ingestraalde Eelco Bosch van Rosenthal, Koen Petersen, consul-generaal Randy Barry en de WarRooms eigen generaal Adriaan Andringa. Er zijn nog kaarten!

Tot slot: spotjes
Team Obama lijkt met de dood van Bin Laden op zak nogal zelfverzekerd als het gaat om buitenlands beleid. Ze lanceerden twee spotjes in de aanloop naar het debat. Eentje over Romneys buitenland blunders, en eentje over Obama’s track record, waarbij allerlei belangwekkende figuren zoals voormalig BuZa minister Madeleine Albright ook het vuur openen op de Republikein.  Team Romney richt zich in de campagne puur op de economie, maar gelukkig voor hen nam SuperPAC American Crossroads de honneurs waar om Obama aan te vallen op Benghazi.

UPDATE:  Er is wel een nieuw spotje van Team Romney over buitenlands beleid. Team Obama sloeg meteen terug.

http://www.youtube.com/watch?v=db9SW9QmYNM

Foto: ClotureClub.comNog een leuke Presidential Debate Drinking Game hier