Heldere boodschap succes op Democratische conventie

07-09-2012 12:54

Na de Republikeinen hebben de Democraten nu ook hun conventie afgerond. Op donderdag accepteerde president Obama formeel de Democratische nominatie voor een tweede termijn met de bovenstaande speech. Waar de Republikeinen worstelden met het vinden van een éénduidige boodschap en een centraal thema, slaagden de Democraten daar beter in. Hoewel de kritieken op de speech van president Obama verdeeld waren, kwamen de verschillende verhaallijnen van de conventie op dat ene moment goed bij elkaar. En hoewel werkgelegendheidscijfers over augustus – die vandaag uitkomen – nog roet in het eten kunnen gooien, lijkt het waarschijnlijk dat president Obama de komende dagen winst pakt in de peilingen.

Inspiratie
De toon van de speech van president Obama was aanzienlijk minder inspirerend dat zijn speeches vier jaar geleden. Gebrekkige economische resultaten maakten een nederiger verhaal noodzakelijk. De president gaf aan dat het niet mogelijk was om alle schade te herstellen die hij in 2008 erfde van zijn voorganger, en dat hij ook niet kan beloven dat hij in de komende vier jaar wel alle schade herstelt. Geen grootse beloftes van verandering, wel de belofte dat hij in een tweede termijn alles zal doen om vooruitgang te boeken.

Wat die vooruitgang is, daarin legde hij het grootste contrast met zijn uitdager. Amerika kan volgens diverse sprekers deze week kiezen uit twee verschillende scenario’s voor de toekomst: één waarin de middenklasse weer floreert en één waarin de middenklasse moet bloeden voor lagere belastingen voor de rijksten. Daarmee gaf president Obama de klap op een verhaallijn die aan het begin van de conventie al begon, toen Michelle Obama en Julián Castro het woord voerden. Zij vertelden namelijk een persoonlijk verhaal over hun ervaringen in de midden klasse, over hoe de Democraten, in tegenstelling tot de miljonairsvriendjes van de puissant rijke Mitt Romney, het leed van Amerika begrepen. De verschillende politieke koersen komen voort uit verschillende maatschappelijke achtergronden, zo wilden de Democraten deze week benadrukken, en daarom zouden hard werkende Amerikanen beter af zijn onder president Obama dan onder president Romney.

Geopolitiek
De doorlopende thematiek ging verder dan de keuze tussen twee verschillende visies op de toekomst alleen. Opmerkelijk genoeg speelde buitenlands beleid, doorgaans een ondergeschoven kind bij de Democraten, een grote rol tijdens deze conventie. John Kerry, de kandidaat die in 2004 president George W. Bush niet van een tweede termijn af kon houden, hield een bijzonder felle en gepassioneerde speech over Irak en Afghanistan, over Osama bin Laden en veiligheid. Vice-president Joe Biden herhaalde zijn mantra dat de auto-industrie nog in leven is dankzij president Obama, en Osama bin Laden dood. En ook in de beste speech van de conventie, die van oud-president Bill Clinton, werd aandacht besteed aan buitenlands beleid. President Obama deed daar nog een schepje bovenop door een duidelijk contrast te maken met de Koude Oorlog-ideëen van Mitt Romney – Rusland en niet Al Qaeda zou Amerika’s grootste vijand zijn – en zijn eigen utigebreide ervaring in de geopolitieke arena.


Zo bouwden de Democraten een boodschap op drie poten op deze week, waarmee ze hopen Mitt Romney in november te verslaan. Om te beginnen leidt het verschil in achtergrond tussen Republikeinen en Democraten tot een beter begrip van de worstelingen van veel Amerikanen bij die laatste partij. Ten tweede zijn er twee conflicterende visies op de toekomst waarbij de keuze is tussen een florerende middenklasse of een florerende rijke elite. Tot slot is er een verschil in ervaring, juist nu Amerika sterk leiderschap nodig heeft. Dat verhaal is deze dagen goed naar voren gekomen. Hoewel er veel op af te dingen valt zal dat verhaal ook zijn wat het bredere publiek deze week gehoord heeft, en daarmee kan na twee weken van conventies de score opgemaakt worden dat het 1-0 voor president Obama staat. Nu is het afwachten of de werkloosheidscijfers winst in de peilingen in de weg zullen staan.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.