Zomer 2012, een politieke crisis

20-07-2012 12:40


Het politieke jaar 2011 stond in Amerika in grote mate in het kader van de staatsschuld. Amerika heeft bij wet vastgelegd hoe hoog de staatsschuld mag zijn en vorig jaar kwam die debt ceiling nadrukkelijk in beeld. Dus moesten Democraten en Republikeinen een oplossing vinden voordat de overheid zonder geld zou komen te zitten. Een hoog oplopend politiek debat over het onderwerp leidde bijna tot een government shutdown maar dat kon afgewend worden met een wet die gelijktijdig verhoging van de staatsschuld en vergaande bezuinigingen mogelijk moest maken. De bezuinigingen van die Budget Control Act staan op het punt om in te gaan, en dus is het weer crisis op Capitol Hill. Een uitleg van het heetste politieke hangijzer van deze zomer.

Vorig jaar
Op 1 oktober 2010 had een begroting aangenomen moeten zijn voor het fiscale jaar 2011 dat op die dag in ging. Republikeinen en Democraten in het Huis van Afgevaardigden konden het echter niet eens worden over die begroting; beide partijen wilde iets doen aan het hoge begrotingstekort maar Republikeinen wilden dat alleen doen door uitgaven te verlagen terwijl Democraten ook de inkomsten wilden verhogen. Daarom namen ze herhaaldelijk tijdelijke maatregelen om de overheid draaiende te houden. Op 1 augustus 2011, toen het fiscale jaar dus al bijna om was, liepen die tijdelijke maatregelen af en op of rond 3 augustus zou de federale overheid zonder geld komen te zitten omdat de maximale staatsschuld bereikt zou zijn. Salarissen en uitkeringen zouden niet meer betaald kunnen worden, wegen niet hersteld, medische ingrepen niet vergoed, etc. Het land zou stil komen te staan.

In de nacht van 1 augustus kwamen Democraten en Republikeinen echter tot een overeenkomst die op 2 augustus door president Obama als wet werd ondertekend. In die Budget Control Act of 2011 werd overeengekomen dat de debt ceiling met 400 miljard dollar verhoogd zou worden naar $14.694 biljoen ($14.694.000.000.000.000). Er zou een commissie komen van wijze mannen uit beide partijen die tot ingrijpende bezuinigingen moest komen en als dat niet zou lukken zou er automatisch een bezuinigingsoperatie komen van $1.2 biljoen tussen 2013 en 2021. De helft van die bezuinigingen zouden bij defensie vandaan komen (een doorn in het oog van Republikeinen) en de andere helft bij sociale voorzieningen (een doorn in het oog van Democraten).

Geen compromis
Uiteraard kwamen die wijze mannen niet tot een compromis en dus zullen de voorgestelde bezuinigingen vanaf aanstaande oktober uitgevoerd moeten worden. ‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’ zullen politici aan beide kanten van het politieke spectrum vorig jaar gedacht hebben, want weinig politici hadden werkelijk verwacht dat het zo ver zou komen. Maar goed, zo ver komt het nu dus wel. Met een kleine maand te gaan tot de verkiezingen zullen politici van beide partijen in oktober aan hun kiezers moeten uitleggen waarom de overheid drastisch bezuinigt op voorzieningen waar de bewuste politici helemaal niet op willen bezuinigen.

Daar zitten de dames en heren in Washington uiteraard helemaal niet op te wachten. Als jouw kiezers op je gestemd hebben omdat jij beloofde dat je werk zou maken voor het verbeteren van het Amerikaanse leger kan je moeilijk uitleggen dat jouw handtekening onder een wet staat die $600 miljard bezuinigt op defensie en als jij ooit beloofde de armoede te zullen aanpakken geldt hetzelfde voor jouw handtekening onder de bezuiningen op uitkeringen. Daarom breekt nu de pleuris uit op Capitol Hill. Het Huis van Afgevaardigden heeft een compromis gesloten waarbij nog wel bezuinigd wordt op defensie, maar minder dan de bedoeling was. Vraag is echter of de Senaat ook met dat compromis zal instemmen. Ondertussen kijken de partijen ook naar mogelijkheden om tot een compromis te komen rond sociale voorzieningen.

Crisis
‘Compromis’ was het verboden woord in Washington vorig jaar omdat de beide partijen elkaar geen politieke overwinning gunden. Dit jaar ligt dat echter anders. Politici van beide partijen realiseren zich dat doorgaan op de huidige koers in een verkiezingsjaar geen optie is. Toch zal het sluiten van compromissen niet makkelijk gaan; het zit niet in de aard van dit Congres en al helemaal niet in die van de Republikeinen die, vaak met steun van de Tea Party, in 2010 gekozen zijn op basis van een afkeer van alles wat naar Democraten ruikt. Daarom belooft het financiĆ«le debat van deze zomer een moeilijke te worden. In de zomer van 2012 zal een ongekende politieke crisis constant aan de horizon zichtbaar zijn.

Foto CC: Vinoth Chandar

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.