Eindrace Obama vs Romney: wie zit in de hoogste ivoren toren?

09-02-2012 12:00

Ondanks dat de race voor de GOP-nominatie voor het presidentsschap nog niet is gelopen, lijkt het onwaarschijnlijk dat Mitt Romney er niet uiteindelijk met de zege vandoor gaat. In plaats van zijn Republikeinse tegenstanders verder de modder in te drukken, gebruikt Romney zijn middelen nu vooral om de strijd aan te gaan met president Obama. Daarmee doet hij een beroep op de haatgevoelens die de gemiddelde Republikein voor Obama heeft; haatgevoelens die nog altijd groter zijn dan de haatgevoelens die de achterban van Gingrich, Santorum en Ron Paul voor Romney heeft. Iets met een ‘wij-zij’ gevoel en bepaalde juichhormonen. Dat brengt ons op een interessante vraag: wat gaat de strijd tussen Romney en Obama domineren als die eerste de kandidaat van de GOP wordt?

De campagnestrijd zal natuurlijk ook voor een klein gedeelte over de inhoud gaan, maar de gemiddelde presidentsrace is uiteindelijk meer een popularity contest dan een inhoudelijk debat over de toekomst van de Verenigde Staten. De republikeinen proberen al sinds 2008 met wisselend succes om Obama af te schilderen als wat wij in Nederland een ‘grachtengordelpoliticus’ zouden noemen. Het afzetten tegen een fictieve linkse elite is een trend die we in veel westerse landen terug zien, zo ook de VS. Obama geeft alleen banen en geld aan zijn bondgenoten en hij wil Amerika fundamenteel veranderen, zo luidt de aanklacht.

Rijkdom
Daar tegenover staat dat Mitt Romney een aanzienlijk probleem heeft met de armere en middenklasse kiezer, de blue collar votes. Niet alleen is Romney zelf multimiljonair, hij doet ook geen moeite om dat te verbergen of enig inlevingsvermogen met de minder bedeelden te veinzen. Uitspraken als “I’m not concerned about the poor” en “I like being able to fire people” zijn weliswaar uit hun verband gerukt, maar werken in goed gemonteerde filmpjes erg in zijn nadeel. De onderstaande ‘viralfoto’ van Obama die schoonmakers de hand schudt naast Romney die op een vliegveld zijn schoenen laat poetsen en de endorsement van extravergante multimiljardair Donald Trump dragen daar alleen maar aan bij.

De vraag wordt dus wie van de twee de ander het best kan afschilderen als ‘out of touch’ en elitair. Romney zal blue collar voters moeten overtuigen dat hij zich ook om hun lot bekommerd, bijvoorbeeld door het bestrijden van de hoge werkloosheid. Obama gaat moeten aantonen dat hij nog voeling heeft met wat er speelt onder de kiezers, het liefst met het zelfde verbale geweld van de 2008 campagne. Daarnaast is natuurlijk ook een klein beetje inhoud nodig.

Giel van der Steenhoven is adjunct-hoofdredacteur van Expreszo en aspirant-lid van de linkse elite.