WarRoom

News Of The Day zaterdag 14 januari 2012

14-01-2012 09:00

Dit weekend komen 150 religieuze leiders bij elkaar op een ranch in Texas om te bespreken of ze samen achter een Republikeinse kandidaat kunnen gaan staan. Wat de uitkomst is weten we pas na het weekend maar bij voorbaat wordt er al sterk getwijfeld over hun mogelijkheid de race naar het Witte Huis te beïnvloeden op een betekenisvolle manier. Ondertussen gaan de campagnes gewoon door in South Carolina.

Romney vergroot voorsprong in South Carolina
Nieuwe peilingen geven aan dat Mitt Romney zijn voorsprong aan het vergroten is in South Carolina. Volgens het aggregaat van FiveThirtyEight zou hij volgens de peilingen nu 29,5% van de stemmen krijgen, een voorsprong van 5% op Newt Gingrich. Politico speculeert dat de aanvallen op Romney over zijn verleden bij Bain niet aanslaan bij de kiezer. Toch is de strijd nog allerminst gestreden. The Fix bespreekt Romneys twee grote uitdagingen in South Carolina. Politico analyseert: als hij daar wint is het vanwege de versplinterde oppositie.

Perry, Gingrich, Santorum en Huntsman niet op het stembiljet in Virginia
Rick Perry heeft zijn rechtszaak verloren om alsnog op het stembiljet te verschijnen in Virginia. Eerder oordeelde het Virginia State Board of Elections dat hij en ook Newt Gingrich niet de 10.000 benodigde handtekeningen hadden verzameld. Van alle staten stelt Virginia de strengste eisen aan het kwalificeren voor verkiezingen. Ook Santorum en Huntsman verschijnen niet op het stembiljet. Zij hebben de papieren daarvoor niet ingediend. Het voornaamste effect van deze gang van zaken is dat het nagenoeg een uitgemaakte zaak is wie Virginia wint – dat is Romney – waardoor de voorverkiezingen van Virginia aan relevantie inboeten. Virginia stemt tijdens Super Tuesday op 6 maart.

Gingrich: ‘haal onjuiste spotjes van de buis’
De Washington Post oordeelde hard over het waarheidsgehalte van de “King of Bain”, de film die Romney neerzet als een aasgier kapitalist: “The 29-minute video ‘King of Bain is such an over-the-top assault on former Massachusetts governor Mitt Romney that it is hard to know where to begin.” De krant gaf de film 4 van de 4 Pinocchio’s. Gingrich riep de super PACs die hem steunen op om spotjes met fragmenten uit de film te ontdoen van onjuistheden of ze van de buis te halen.

Kiezers weten weinig over Republikeinse presidentskandidaten
Welke kandidaat was voorzitter van het Huis van Afgevaardigden? Slechts 40% van geregistreerde kiezers tussen de 18 en 29 weet het antwoord, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van het Pew Research Center. Lees meer over het onderzoek en het antwoord op de vraag (maar we gaan ervan uit dat je het al wist).

Hebben endorsements effect?
De afgelopen tijd zagen we hoe een aantal politici hun steun uitspraken voor Romney, waaronder John McCain. Uit onderzoek van wederom het Pew Research Center blijkt dat George W. Bush en Sarah Palin de twee mensen zijn wiens endorsements het meest invloedrijk zouden zijn. Tenminste, zo geven kiezers zelf aan. Beiden hebben op dit moment nog geen steun uitgesproken voor een kandidaat. Steunbetuigingen van bekende (ex-)politici hebben doorgaans betrekkelijk weinig effect. The Fix heeft een hiërarchie opgesteld van welke endorsements het meeste effect hebben.

In de WarRoom’s News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een kleine selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.